1. Formål
Formålet med verdiskapingsteamet – VT – er å frembringe den best mulige faglige vurderingen av bindalsamfunnets fremtidige behov og utfordringer innenfor satsing på verdiskaping og næringsutvikling, og hvordan dette skal danne grunnlag for fremtidig planlegging og strategiske beslutninger. Dette skal oppnås gjennom å følge verdiskapingsplanens visjon - samspill og partnerskap.
2. Bakgrunn
Verdiskapingsplanen er en plan for verdiskaping og næringsutvikling i Bindal. Formålet med plandokumentet og tilhørende handlingsprogrammer er å legge til rette for en fremtidsrettet og bærekraftig næringsutvikling i hele kommunen. Det har vært bred medvirkning for å utarbeide visjon og mål, samt prioriteringer innenfor hvert tema.
Utvikling av plandokument og handlingsprogram har pågått siden 2022, og ble endelig vedtatt av kommunestyret 28. september 2023.
Planarbeidet følger regional planlegging etter plan og bygningsloven, og har formkrav som skal sikre medvirkning i prosessene fra berørte parter.
Bærekraftig verdiskaping, og produktivitet gjennom samhandling danner grunnlaget for målsetningen i planen, og skal bidra til å skape velstandsvekst i hele bindalsamfunnet.
3. Sammensetning av teamet
Verdiskapingsteamet skal ha 6-7 medlemmer, og skal bestå av «verdiskapere» på flere ulike nivåer i Bindal. Leder velges blant gruppens medlemmer.
Innenfor sitt ansvarsområde arbeider verdiskapingsteamet helt uavhengig av kommunestyret, men skal benytte styringsgruppen/formannskapet som sparringpartner i prosessene.
Bindal kommunes saksbehandler(e) vil delta på møtene for både å kunne forberede saksbehandlinger, og for å være bindeledd til politisk og administrativ ledelse i Bindal kommune.
4. Oppgaver
Forslag til endring av tiltak, handlinger eller rammer skal ha til hensikt å tilrettelegge for bærekraftig vekst og verdiskaping gjennom samhandling mellom næringsliv, virkemiddelapparatet, utdanningsinstitusjoner og offentlig sektor, i tråd med verdiskapingsplanens mål.
Verdiskapingsteamets forslag til nye prioriterte tiltak skal inneholde beskrivelse/prosjektplan hvor det redegjøres for; hvorfor tiltaket er viktig å få igangsatt, målgruppe for tiltaket, problemløsning(er), konkrete aktiviteter, samarbeidspartnere og budsjett/finansiering etc. Alle prioriterte tiltak i handlingsprogrammer skal vurderes å være relevante med hensyn til å imøtekomme utfordringer og muligheter både i privat og offentlig sektor. Handlingsprogrammene skal samtidig sørge for at lokale strategier og tiltak gjennomføres i et helhetlig bærekraftperspektiv.
5. Ansvar
Verdiskapingsteamet har ansvar for:
- Å utarbeide endelig forslag til fremtidige handlingsprogrammer.
- Fortløpende evaluere tiltak og handlinger i gjeldende handlingsprogram.
- Analysere tilgjengelig kunnskapsgrunnlag for å gi den best mulige faglige vurderingen av bindalsamfunnets fremtidige behov på kort, mellomlang og lang sikt.
- Legge til rette for, og stimulere til, åpen dialog og diskusjon om bindalsamfunnets behov med ulike interessegrupper.
- Avgi minimum en hovedrapport annet hvert år. Verdiskapingsteamet kan etter eget initiativ løfte frem problemstillinger som gjelder identifiserte behov i egne delrapporter som legges frem for styringsgruppen/formannskapet. Kommunestyret kan i tillegg be om del- eller temarapporter.
- Utvalgets arbeid og leveranser skal være relevant for utviklingen av strategier for verdiskaping og næringsutvikling i Bindal.
6. Rammer for teamets arbeid og virke
- Oppdragsgiver er Bindal kommune ved kommunestyret.
- Teamets innspill, forslag og spørsmål skal, via kommunedirektøren, fortløpende legges frem for styringsgruppe/formannskap.
- Beslutningsmyndighet for nye handlingsprogrammer og revisjon av gjeldende dokumenter ligger hos kommunestyret alene.
- Endelig innstilling til nye handlingsprogrammer skal leveres samlet i en rapport innen følgende frister;
Handlingsprogram: | Frist: |
Handlingsprogram 2025-2026 | 31. mai 2024 |
Handlingsprogram 2027-2028 | 31. mai 2026 |
Handlingsprogram 2029-2030 | 31. mai 2028 |
Handlingsprogram 2031-2032 | 31. mai 2030 |