Bærekraft

FNs bærekraftsmål

-bærekraftig og fremtidsrettet-

 

FNs bærekraftsmål skal ligge til grunn for planen, og gjennomføring av den. Framtidas kunder og kompetanse vil i stadig større grad kreve at bedriftene de samhandler med har klare strategier på bærekraft. Manglende søkelys på bærekraft vil føre til reduserte kundegrunnlag og tapt attraktivitet, bl.a når det kommer til rekruttering av kompetanse.

 

Gjennom en felles målsetning om bærekraftig verdiskaping unngår man i stor grad å sette bransjer og sektorer opp mot hverandre, samtidig som planen kan bidra til å fjerne målkonflikter mellom

sosiale, økonomiske og miljøinteresser. En felles målsetning om en bærekraftig verdiskaping utgjør grunnlaget for en felles plattform, og er forenelig med FNs 17. bærekraftsmål: Samarbeid for å nå målene.

Verdiskapingsplanen er en del av Bindal kommunes planverk, og legger FNs bærekraftsmål til grunn for arbeidet med å utvikle Bindalsamfunnet i det neste tiåret. 

FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. 

 

Bærekraftsmålene er et nyttig «kompass» for både myndigheter og næringsliv. De ambisiøse målene skal bidra til en mer bærekraftig kurs for kloden. Næringslivet selv ser betydningen av dette og medvirker positivt til endring. Det ansees i større og større grad som et konkurransefortrinn å utvikle bedrifter bærekraftig også utover ren økonomisk bærekraft. 

Med fokusområdene og delmålene som er satt opp i verdiskapingsplanen er det valgt å legge ekstra vekt på følgende av FNs bærekraftsmål i planperioden: 

 

Bærekraftsmål 4:

Et mål om å oppnå en betydelig økning i antall unge og voksne som har kompetanse, blant annet i akademiske fag, tekniske fag og yrkesfag, som er relevante faktorer for bosetning, sysselsetting, anstendig arbeid og entreprenørskap.

 

Bærekraftsmål 8:

Fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle For å utrydde fattigdom og bekjempe ulikhet i verden må alle ha jobber. For at det skal kunne skje må vi skape en rettferdig økonomisk vekst og nye arbeidsplasser. Det betyr at vi må inkludere de unge i arbeidsmarkedet, sørge for fast og trygt arbeidsliv, legge til rette å få flere kvinner i arbeid og redusere uformelt og svart arbeid.

 

Bærekraftsmål 9:

Bygge solid infrastruktur og fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og innovasjon. Vi må finne måter å øke ulike land sine potensiale for utvikling og vekst, og se hvordan de kan utnytte sine ressurser og sin industri mest effektivt. Utdanning og helsetilbud må forbedres, samtidig som det satses mer på teknologi og vitenskap. Uten denne satsingen vil verden ikke nå dette bærekraftsmålet.

 

Bærekraftsmål 17:

Styrke virkemidlene som trengs for å gjennomføre arbeidet, og fornye globale partnerskap for bærekraftig utvikling For å lykkes med bærekraftsmålene trengs det nye og sterke partnerskap. Myndigheter, næringslivet og sivilsamfunnet må samarbeide for å oppnå bærekraftig utvikling. Bærekraftsmålene skal fungere som en felles, global retning og prioritert innsats de neste 15 årene. Erfaring fra Tusenårsmålene viser at denne typen målrettet innsats virker.

 

 

Les mer om FNs bærekraftsmål her: FN-sambandet