Kulturmiljøplan

Plan for kulturmiljø og kulturminner

I 2024 vil Bindal kommune starte arbeidet med en plan for kulturminner og kulturmiljø. Arbeidet vil trolig ta ca ett og et halvt år.

Arbeidet med planen blir beskrevet slik i sak til formannskapet våren 2024:

Arbeidet med en kulturmiljøplan i Bindal kommune skal gi økt oversikt, innblikk og forståelse for bevaring og vern av kulturminner, men også gi retning i forbindelse med formidling av kulturarven. 

Begrepet kulturmiljø blir brukt som en samlebetegnelse på kulturminner, kulturmiljø og kulturlandskap. Plandokumentet tar for seg bakgrunn, formål og politisk forankring, rammer for arbeidet og sier også noe om organisering, medvirkning og framdriftsplan for videre arbeid. 

Bindal kommune ønsker å behandle kulturmiljøplanen som en kommunedelplan, og dermed følge de prosesser og føringer som dette fordrer etter plan- og bygningsloven. Arbeidet med kulturmiljøplan er nedfelt i Bindal kommunes planstrategi. Om kulturminneplan står det at planarbeidet ikke er iverksatt, men vurderes iverksatt i planperioden. Det ble søkt om Riksantikvaren midler til dette arbeidet vår 2024, og vedtak om tilskudd på kr. 100.000.- til dette arbeidet er datert 02.05.24. 
I Nordland er det Bindal, Herøy, Lurøy, Sørfold og Lødingen som mangler kulturminneplan/kulturmiljøplan.

Hovedformålet med en kulturmiljøplan er å gi innblikk i og forståelse for hva et kulturminne er, samt tydeliggjøre hvilket lovverk kulturminner er knyttet opp mot. Ønsket er at en lokal, kommunal kulturmiljøplan skal være med på å øke kunnskap og fokus på eldre og yngre kulturminner. Det vil også være viktig å avdekke og vektlegge vern av kulturminner som ikke har et formelt vern i dag. I den grad det er mulig, vil det være ønskelig med større grad av konkretisering knyttet til drift og vedlikeholdstiltak av kulturmiljøer, samt tilrettelegging av informasjon overfor innbyggere. Denne informasjonen bør inneholde veiledning om nasjonale og lokale støtteordninger, tilbakeføringsressurser og hvilke plikter man har som eier eller forvalter av verneverdige tiltak. For Bindal kommune skal planen være et nyttig verktøy for å vurdere verdien av ulike kulturminner i forbindelse med for eksempel planarbeid og byggesaksbehandling, slik at viktige kulturminner blir tatt vare på. Nordland fylkeskommune og Riksantikvaren vil ha nytte av arbeidet som blir gjort med lokal kulturmiljøplan, fordi planen danner et grunnlag for vern av kulturminner med nasjonal og regional verdi etter kulturminneloven. Fylkeskommunen vil med sin kompetanse også være en viktig samarbeidspartner i det videre arbeidet fram mot en kulturmiljøplan for Bindal kommune.

Arbeidet med kulturminneplan er nedfelt i planstrategien og ønskes iverksatt i 2024. I Nordland er det bare Bindal, Herøy, Lurøy, Sørfold og Lødingen som mangler kulturminneplan/kulturmiljøplan. Derfor ser vi viktigheten av å komme i gang med et slikt arbeid. 

Planarbeidet gjennomføres av en tverrfaglig arbeidsgruppe, og skal endelig godkjennes av kommunestyret. I tillegg innhentes ressurspersoner etter hvert i prosessen. Arbeidsgruppa innhenter også råd og veiledning fra fylkeskommunen, og andre relevante faginstanser. 

Arbeidsgruppa består av: 

• Kultur- og informasjonskonsulent, Jens Christian Berg 
• Oppvekst- og kultursjef, Per-André Johansen 
• Plan- og ressurssjef, Camilla Brevik 
• Avdelingsleder ved Helgeland museum avdeling Bindal, Odd Walter Bakksjø 

Det legges opp til innbyggerinvolvering, og allerede i arbeidet med planprogrammet har arbeidsgruppa invitert ressurspersoner til å komme med innspill. Viktige samarbeidspartnere framover vil være representanter fra historielag, kystlag og andre ressurspersoner med kompetanse og engasjement. Både planprogrammet og kulturmiljøplan vil ligge ute til offentlig høring, og også her vil det være mulig å komme med innspill for alle innbyggere i Bindal kommune. I arbeidet med kulturmiljøplanen skal aktiviteter som kan skape engasjement og interesse for kulturminner vektlegges.