Skolemiljø (9A-saker) - hva gjør jeg ved tegn på mobbing?

Endringer i opplæringsloven kapittel 9a Stortinget har gjort vedtak om endringer i opplæringsloven og friskoleloven gjeldende fra 1. august 2017. 

Hensikten er å sikre at elevene får et trygt og godt skolemiljø. Mobbing skal ikke skje, det skal nytte å si fra og regelverket skal virke for elevene.

Det nye kapitlet har fått en lovfestet nulltoleranse mot mobbing. Det innebærer at alle ansatte ved skolen har fått et skjerpet ansvar for å sikre et trygt og godt skolemiljø.

Skolene har fått en aktivitetsplikt som innebærer fem delplikter:

  1. Plikt til å følge med og fange opp
  2. Plikt til å gripe direkte inn
  3. Plikt til å varsle skolens ledelse
  4. Plikt til å undersøke
  5. Plikt til å sette inn tiltak

Skolens oppgave

Når skolene får henvendelser eller mistanke om krenkelser eller mobbing, skal de straks ta tak i saken for å gjenopprette et trygt og godt skolemiljø.

Dersom det går mer enn fem – 5 – dager uten at tiltak blir iverksatt, kan elever/foreldre henvende seg direkte til Statsforvalteren.

Skolene skal ikke lenger bruke tid på å utforme enkeltvedtak. Skolen må ha rutiner for hvordan de vil handle for å ivareta elevenes rettigheter, og sørge for at de dokumenterer sin aktivitetsplikt.

Skoleeiere og skoleledere skal iverksette praktiske tiltak som er nødvendige for å oppfylle lovkravet. Endringene må gjøres godt kjent for personalet ved alle skoler, samt at elever og foreldre må bli underrettet om sine rettigheter.

NB! Skolene i kommunen kan benytte Stafettloggen til å iverksette tiltak både i forhold til elev som blir mobbet og elev som mobber.

Statsforvalteren sin nye rolle

Statsforvalteren er førsteinstans i saker som omhandler elevenes skolemiljø.

Det betyr at Statsforvalteren både skal utrede saken, være pådriver og tvinge fram handling når det trengs. Dersom Statsforvalteren vurderer at skolene ikke har oppfylt aktivitetsplikten, vil det fastsettes tiltak med klare krav til skolene. I ytterste konsekvens vil Statsforvalteren kunne ilegge skolene tvangsmulkt.

Udirs nettside: https://www.udir.no/nullmobbing/